De eerste stap helpt je verder

De campagne ‘De eerste stap helpt je verder’ is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Veel mensen zijn door de coronacrisis acuut in een financieel moeilijke situatie terechtgekomen. Voor veel anderen dreigen geldzorgen. SZW wil die mensen de weg wijzen naar laagdrempelige hulp. De campagne heeft als doel:

  • dat mensen, die geldzorgen hebben, snel aan de bel trekken;
  • dat mensen weten waar zij welke hulp kunnen krijgen en zo problematische schulden kunnen voorkomen.

Tijdens de eerste deelcampagne, die op 16 februari 2021 start, gaat de aandacht extra uit naar ondernemers, zzp’ers en flexwerkers. Uit cijfers van het Nibud blijkt dat zij al hard geraakt werden door de crisis, maar dat de problemen groter worden naarmate de crisis langer duurt.

Door anoniem de test te doen op www.geldfit.nl kunnen mensen gratis advies krijgen over hun financiële situatie en welke organisaties kunnen helpen.

Materiaal

Er zijn diverse materialen die je kunt gebruiken om de doelgroep op weg te helpen naar hulp en om bekendheid te geven aan de campagne 'De eerste stap helpt je verder'.
Dit campagnemateriaal staat hieronder op deze toolkitpagina.

Let op: de onderstaande middelen mogen niet gebruikt worden voor eigen commerciële doelen. Bij twijfel stem de inzet af met de Dienst Publiek en Communicatie door een e-mail te sturen naar onderstaand adres.

Heb je een vraag over het campagnemateriaal (bijvoorbeeld een verzoek voor maatwerk of het aanleveren van een ander bestandstype of formaat), neem dan contact op met campagnemanagement@minaz.nl.

Persbericht

Met de campagne ‘De eerste stap helpt je verder’ wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bewerkstelligen dat particulieren en ondernemers snel aan de bel trekken als ze geldzorgen hebben en weten waar zij welke ondersteuning kunnen krijgen. Op 16 februari 2021 trapte het ministerie de campagne af met een landelijk persbericht.  Lees hier het volledige persbericht.

Gemeenten en partners kunnen de lokale media ook informeren met een persbericht. Hieronder een template dat gebruikt kan worden of ter inspiratie.

Informatie campagne

Onderstaand document geeft een overzicht van alle huidige campagnematerialen.

Social Media

Hieronder ter inspiratie alvast een aantal voorbeeldteksten voor social posts.

Open bestanden

Er zijn open bestanden van de posters en een flyer beschikbaar. Deze materialen bieden ruimte om ook naar een lokaal initiatief of hulpinstantie te verwijzen. Deze bestanden zijn op te vragen via: campagnemanagement@minaz.nl.

Keyvisuals

Hieronder beeldmateriaal in verschillende formaten, die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld social posts, nieuwsberichten of huis-aan-huis-artikelen.

Posters

Hieronder de campagneposters in verschillende formaten.

Video's

Hieronder drie social video's van de campagne.

Heb je een video nodig conform andere specificaties? Mail dan je verzoek naar campagnemanagement@minaz.nl.